Sortiranje po:
Izaberite kamen:

30000.00 - 120000.00

Dukati - Zlatnici

Kada se pomene dukat, uglavnom pomislimo na neka prošla vremena, u kojima su glavni likovi carevi i kraljevi. S obzirom da su se zlatnici koristili još u 6. veku pre naše ere (navodno je lidijski kralj Krez kovao prve zlatnike), s punim pravom asociraju na daleku prošlost. Međutim, oni koji znaju nešto više o zlatnicima (sinonim za dukate), znaju i koliko su oni aktuelni i danas. Njihova vrednost je, praktično, večna.

1
1

Kratka istorija dukata

Naziv je dobio od latinske reči ducatus što znači vojvodstvo. Bio je trgovački zlatni novac mase 3,49g, a čistoće 0,9866. Stvoren je za vreme vladavine dužda Đovanija Dandola, a naš kralj Milutin je bio njegov savremenik. Standardizovano kovanje kreće tek od 17. veka (1660) u Norveškoj. Najpoznatiji su austrijski/austrougarski zlatni dukati, koji su bili najčešće korišćena novčana jedinica u 19. veku na prostorima jugoistočne Evrope. Kovali su se sve do 1915, čak i nakon uvođenja forinte.

Među najtraženijim zlatnicima danas su svakako dukati Franc Jozef, sa godinom kovanja 1915. Na prednjoj strani je lik cara, a na poleđini je austrogarski grb. Treba napomenuti da osim jednokaratnih od 3,49g, postoje i četvorokaratni dukati gramaže 13,9636. Za vreme cara Franca Jozefa proizvedeno je preko 60.000.000 dukata, a srpski kralj Aleksandar je po ovom modelu iskovao nekoliko serija dukata. Zanimljiv je podatak da su se sedamdesetih godina prošlog veka u Austriji kovali dukati i to u svom izvornom obliku, tako da se i danas prodaja dukata vrši u specijalizovanim radnjama za investiciono zlato.

U Srbiji se prvi zlatni novac pojavio tek 1879. povodom proglašenja kneza Milana za kralja i popularno je zvan Milandor – zlatnik kralj Milan I Obrenović. Pre njega, bili su poznati dukati kneza Lazara. Do pojave nacionalnog novca, u Srbiji je bio u upotrebi austrijski dukat.

Dukati mogu biti kolekcionarski i vrednosni

Kolekcionarski zlatnici imaju svoju vrednost na osnovu starosti, broja iskovanih primeraka, stanja, kao i retkosti. U pitanju su posebne vrste istorijskih kovanica koje se ne proizvode u sadašnjosti. Ređi kolekcionarski zlatnici se nazivaju i numizmatički novčići. Popularni kolekcionarski zlatnici su nemačkih 20 maraka, švajcarskih 20 franaka kao i britanska suverena.

Vrednosni zlatnici su veoma popularni kod ljudi koji žele da se bore protiv inflacije, te tako čuvaju vrednost kapitala. Tako je 1967. godine uveden krugerrand od strane Južnoafričke Republike – sadržaj zlata je tačno jedna unca. Ovaj prvi moderni vrednosni zlatnik je male dodatne vrednosti, što i jeste odlika ovih zlatnika. Oni nemaju nominalnu vrednost jer njihova vrednost zavisi od mase i trenutne cene na tržištu metala od kog su načinjeni.

Neki od najpopularnijih zlatnih dukata u svetu su:

Dukati – prodaja i otkup

Ako planirate da prodate zlato ili dukate, preporuka je da to radite samo na mestima koja su ovlašćena za otkup zlata – renomirane zlatarske radnje.

Zašto?

Pre svega, jer zlatarske radnje poseduju baždarene vage, koje se često proveravaju i zato moraju da budu precizne. Drugo, u zlatari prilikom otkupa dobijate pismenu, zakonsku potvrdu o obavljenom. Poslednje, ali ne i najmanje važno, jeste diskrecija, sigurnost i stručnost. U Zlatari Tanasković otkupu dukata – zlatnika prethodi stručna procena na licu mesta od strane procenitelja koji obavljaju svoj posao kao vrhunski profesionalci.

Dukati za krštenje, dukati za decu, dukati za poklon – kako izabrati?

Zlatnici su danas čest poklon u svečanim prilikama – od venčanja, preko krštenja, zatim rođenja deteta, odlaska u penziju, kao i diplomiranja. Jedan od najčešćih poklona za porodilju i novorođenče je upravo dukat od najkvalitetnijeg 22-karatnog zlata. Kada dođe do krštenja, opet, ne morate mnogo da razmišljate. Sa zlatnikom ćete uvek biti na visini zadatka. Takođe, sa zlatnicima nikada nećete pogrešiti kada su u pitanju dečiji rođendani, jer su dukati upravo savršen zlatni nakit za decu.

Još jedan važan događaj svakog čoveka je i trenutak kada prestaje njegov radni odnos. Dukat sa posvetom je savršen poklon za odlazak u penziju – sa izgraviranim imenom ili nadahnutom posvetom, ovaj dar će imati posebnu vrednost za svakog penzionera.

Činjenica je da koji god zlatnik odaberete kao poklon, budite sigurni da ćete osobu kojoj poklanjate obradovati. Dukat kao poklon simbolizuje poštovanje, originalnost, i ljubav prema tradiciji. Neki od najomiljenijih domaćih dukata su:

U Zlatari Tanasković možete pronaći dukate različitih motiva i gramaže, finoće 22K. Lično ih izrađujemo, a moguće je i graviranje po želji. Slobodno nas kontaktirajte za sva dodatna pitanja i nedoumice!

Najčešća pitanja i odgovori za dukate – zlatnike

U kojoj gramaži se izrađuju dukati?+

Težina dukata može biti od 2,3,5,8,10, pa do 14 grama.

Od čega zavisi cena zlatnika?+

Zavisi od težine (gramaže zlatnika) i procenta zlata. Takođe, na cenu utiče i trenutna cena zlata na berzi, kao i ponuda i potražnja na tržištu. Treba imati na umu da je cena dukata oduvek bila viša od drugih komada zlata (burme, minđuše, ogrlice) jer se oni izrađuju od najfinijeg zlata.

Koliko karata dukat može da ima?+

Od 22 karata (finoća 900) pa do 24 – oni su ujedno i najčistiji, finoće 999. To znači da imaju 99,9% čistog zlata u sebi.

Da li izrađujete dukate-zlatnike po narudžbi?+

Sa našim motivima da, i to u različitim težinama, ali prema posebnim motivima, po želji poručioca ne, jer su za to potrebni posebni alati.

Da li su promenljive prednja i zadnja strana dukata?+

Moguće je da se menjaju po porudžbini, ali samo na osnovu naših motiva.

Mogu li dukati da se graviraju?+

Može, ime ili posveta po porudžbini, što se dodatno naplaćuje.

Da li postoji razlika između graviranog i reljefnog dukata?+

Postoji. U Zlatari Tanasković izrađujemo samo vrhunske zlatnike reljefasto obrađene, koji su, praktično, večni. Oni gravirani nisu tako postojani i možete očekivati nakon izvesnog vremena da se gravura vremenom izbriše i izbledi.

Na mom zlatniku se pojavila crvena mrlja. Da li to znači da je u pitanju falsifikat?+

Dukat od 22 karata, što je 900 finoća, nije čisto. U njemu se mogu naći ostaci bakra ili nekog drugog metala (primese) pa je moguće da se posle nekog vremena pojavi oksid na površini. Takođe, nekad se isto može desiti i sa onim od 24 karata, jer ni ono nije 100% čisto zlato, ali u pitanju su samo minorne tačkice koje, svakako, ne znače da je u pitanju falsifikat.

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Back to top levo 01 Desni side baner