POKLON ZA KRŠTENJE

POKLON ZA KRŠTENJE

Krštenje je prva sveta tajna koja predstavlja uvođenje u hrišćanstvo. Krštenje predstavlja duhovno rađanje, a čin krštenja očišćenje i pokajanje onog koji se pokrštava. Upravo zbog toga je voda najvažniji deo samog čina. Krštenje može da se obavi u crkvi, manastiru ili drugom verskom objektu sa krstionicom, ali i u domu onoga koji se krsti.

Krštenje deteta običaji

Sve do polovine 20. veka običaj je bio da se dete krsti pre nego što navrši 40 dana. U tom slučaju, majka ne bi smela da pristustvuje krštenju. Danas iz crkve takođe preporučuju da se krštenje obavi što pre, a poželjno je do prvog rođendana. Ranije je, takođe, bio običaj da se krštenje ne vrši subotom, zatim za vreme posta, kao ni u periodu od Božića do Krstovdana, ali danas se i to promenilo. Lokalni običaja su veoma raznovrsni kada je krštenje deteta u pitanju, neki od njih se i dalje praktikuju dok se o drugima samo može čitati ili slušati od starih. Naravno, suština je u samom svetom činu krštenja, koji treba obaviti prema pravilima vere i nakon toga obeležiti skromno.

Ko moze biti kum na krštenju

Kum na krštenju mora biti punoletna osoba, koja je takođe krštena i duhovno i fizički zrela. Običaj je i preporuka da se za kuma ne bira neko od krvnih srodnika, kao ni roditelji. Kum je duhovni vođa, duhovni otac koji treba da vodi svoje kumče ka duhovnom uzvišenju. Zbog toga se često naziva i trećim roditeljem. Značaj kuma je posebno izražen kod krštenja deteta, kada se kum u ime deteta odriče satane i svega negativnog i sjedinjava se sa Hristom. Obaveze kuma na krštenju nekada su bile da obezbedi sveću i platno (tzv. krsnicu), a danas se sve to čini u dogovoru sa roditeljima i ponekad roditelji kupe sve što je potrebno. O svim obavezama i dužnostima najbolje je posavetovati se sa sveštenikom koji će obaviti krštenje.

Šta se kupuje kumu za krštenje?

Darivanje kumova za krštenje je običaj u našem narodu i predstavlja izraz poštovanja i zahvalnosti.
Pokloni za kumove razlikuju se u zavisnosti od lokalnih običaja, a ranije su to najčešće bili košulja, čarape, peškir… U nekim krajevima kupuje se poklon za kuma, ali se daruju i svi članovi njegove porodice tj. njegovi ukućani.

Šta kupiti kao poklon za krštenje

Najšešće pitanje kada je reč o poklonu za krštenje je šta kum kupuje za krštenje. Običaj koji je već neko vreme potisnut je da kum obavezno kupuje zlatni krstić za krštenje ili dukat za krštenje.

Međutim, i dalje je ostalo da je kao poklon za krštenje od kuma najbolje kupiti zlato tj. zlatni nakit za krštenje. Danas se u zlatarama mogu kupiti zlatnici za krštenje sa verskim motivima i oni su vrlo čest izbor.

Sve ovo odnosi se i na poklon za krštenje koji kupuju ostali gosti - babe, dede, prijatelji i rodbina. Naravno, osim zlata, često se kupuje i odeća ili neki drugi simboličan poklon, posebno kada se kupuje poklon za krštenje odrasle osobe.

Kada se kupuje zlato, lakše je izabrati poklon za krštenje devojčice, jer je većini teško da odaberu odgovarajući zlatni nakit za dečake. U zlatarama se može pronaći veliki izbor zlatnih lančića i zlatnih narukvica za krštenje, koji mogu biti idealan poklon za krštenje dečeka i devojčica. Svakako, dukat za krštenje i zlatni krstići za krštenje su univerzalni pokloni i za decu i za krštenje odraslih, i to kako za žene, tako i za muškarce.

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Back to top levo 01 Desni side baner