Dukat Zlatnik Sveti Jovan Krstitelj 4gr Dukat Zlatnik Sveti Jovan Krstitelj 4gr

Dukat Zlatnik Sveti Jovan Krstitelj 4gr


Sveti Jovan preteča i krstitelj

Slavi se:
20. januara - Sveti Jovan, Jovanjdan
9. marta (8. marta prestupne godine) - prvo i drugo obretanje glave Svetog Jovana Krstitelja.
7. juna - treće obretanje glave Svetog Jovana Krstitelja.
7. jula - rođenje Svetog Jovana preteče, Ivanjdan
11. septembra - usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.
6. oktobra - začeće Svetog Jovana Krstitelja, Sveto Začeće.

Sveti Jovan, rođen je u Hevronu, pola godine pre Isusa Hrista. Sveti Jovan preteča bio je Hristov krstitelj i rođak. Majka Isusa Hrista, Bogorodica Marija i Jelisaveta, majka Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, bile su ćerke rođenih sestara Ane i Sovije.

Roditelji Svetog Jovana Preteče, sveštenik i prorok Zaharije i majka Jelisaveta, bili su u starost bezbedni.

Kada je jednom Arhangel Gavrilo doneo vest svešteniku Zahariju da će njegova žena Jelisaveta roditi sina, Zaharije nije mogao da poveruje i od tog trenutka izgubio je moć govora.

Kada se rodio Sveti Jovan, Jelisavetini prijatelji i srodnici su bili presrećni

Osmog dana po Pretečinom rođenju, okupljeni na obredu obrezanja pregledali su da mladencu nadenu očevo ime. Tada onemeli Zaharije uze tablicu i napisa "Jovan mu je ime", i tog časa se Zahariju vrati moć govora.

Kada je rođen Isus Hristos i kada je Irod naredio da se pobiju sva muška novorođenčad, zapovedio je vojnicima da ubiju i Zaharijevog sina Jovana, plašeći se da možda on nije budući judejski car. Saznavši za pokolj, Jelisaveta se sakrila u jednoj šupljoj steni, koja je prepukla da bi nju i dete zaštitila od potere.

Vojnici su ubili oca Zaharija dok je u crkvi vršio svešteničku dužnost. Četrdeset dana nakon Zaharijevog ubistva, preminula je i majka Jelisaveta, a Jovan je ostao siroče koji je opstao zahvaljujući promisli Božijoj.

Kada je odrastao, rešio je da ode u pustinju u donjem toku reke Jordan, gde je samovao hraneći se izdancima drveta, medom divljih pčela i odeven u haljinu satkanu od kamilje dlake, opasan kaišem.

Ljudi su zazirali od njegovog pustinjačkog izgleda, a još više su se plašili njegovih propovedi u kojima je otvoreno govorio o ljudskim manama i izopačenostima, osuđujući nepočinstva i moralna urušavanja.

Svakoga ko se pokajao, Jovaj je krštavao u reci Jordan i to krštenje se nazivalo u znak pokajanja, ali se time nisu opraštali gresi.

Sveti Jovan dospeo je u tamnicu, nakon što je javno pričao o nameri carskog namesnika Iroda, koji se razveo da bi se oženio ženom svoga brata, svojom snahom Irodijadom, koja mu je došla glave.

Zapravo, slaveći svoj rođendan, Iroda je opčinila igra Irodijanine ćerke Salomije. Irod je rekao da traži šta hoće i da će joj on to ispuniti. Lukava Irodijana je rekla da traži glavu Svetog Jovana Preteče. Predanja kažu da su sa usana odrubljene glave usne same govorile:"Ne priliči ti da imaš ženu svoga brata Filipa".
FinoćaTežina Kamenja Cena
9004.00 gr
60.000,00 RSD

Već odobreni popusti se ne sabiraju.

Dostava i placanje poouzecem
4
Dukat Zlatnik Beli Anđeo 8gr

Dukat Zlatnik Beli Anđeo 8gr

Cena: 120.000,00 RSD
Dukat Zlatnik Isus Hrist 8gr

Dukat Zlatnik Isus Hrist 8gr

Cena: 120.000,00 RSD
Dukat Zlatnik Bogorodica 8gr

Dukat Zlatnik Bogorodica 8gr

Cena: 120.000,00 RSD
Dukat Zlatnik Sveta Petka 8gr

Dukat Zlatnik Sveta Petka 8gr

Cena: 120.000,00 RSD
4

Vaši komentari:

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Back to top levo 01 Desni side baner