ŠTA RADITI SA VERENIČKIM PRSTENOM KADA NA RED DOĐE BURMA?

ŠTA RADITI SA VERENIČKIM PRSTENOM KADA NA RED DOĐE BURMA?

Ovo pitanje koje se postavlja, daje mladencima veliki izbor i širok spektar mogućnosti kako i gde nositi verenički prsten, a gde burmu? Jedino i strogo pisano pravilo pravoslavaca jeste da se burma nosi na domalom prstu desne ruke, a katolici nose na domalom prstu leve ruke.

Nošenje vereničkog prstena na desnoj ruci

Ukoliko verenički prsten nosite na desnoj ruci, a želite da ga prebacite na levu ruku i oslobodite mesto za burmu. Tokom ceremonije venčanja mlada skida verenički prsten i daje ga kumi ili deveruši na čuvanje, a mladoženja stavlja burmu budućoj suprigi na domali prst desne ruke.

Ovakvim činom se označava da je vreme veridbe završeno i odpočinje bračni život.

Nošenje vereničkog prstena i burme zajedno

Ukoliko želite da nosite burmu uz verenički prsten kada mladoženja stavi burmu pored vereničkog prstena to znači da je veridba preinačena u brak.

Verenički prsten se može nositi na levoj ruci

Veliki broj mladih devojaka u današnje vreme iz praktičnih razloga ne rade predhodne varijante, da se nakit ne bi grebao. U ovom slučaju verenički prsten u toku ceremonije veridbe stavljaju odmah na domali prst leve ruke. A tokom venčanja burma se odmah stavlja na domali prst desne ruke.

Ovo su tri nepisana pravila nošenja vereničkog prstena koja se kod nas nose. izbor je na mladencima koji se sami odlučuju na ono što žele i vole.

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Back to top levo 01 Desni side baner