Ogrlice sa imenom - istorija, simbolika i značaj

Ogrlice sa imenom - istorija, simbolika i značaj

Kada su ogrlice sa imenom postale popularne? Holivudske zvezde poput Madone, J Lo, MC Hamera, i mnogi drugi učinili su nošenje ogrlica s imenom modernim. Međutim, dok neki smatraju da je to samo još jedan dodatak za odevnu kombinaciju, ogrlice sa imenom imaju i svoj istorijski značaj.

Srebrne i zlatne ogrlice sa imenom su među nama već nekoliko decenija sa velikim porastom popularnosti tokom osamdesetih godina prošlog veka. Posebno su postale popularne u u populaciji urbanih i hip hop subkultura.

Ako pogledamo malo dalje kroz stranice istorije, bile su veoma značajne u periodu oslobađanja robova u Americi, kada su oni menjali imena. Značaj promene imena među oslobođenim Afroamerikancima je veliki zato što je prikazivao novi početak i novi identitet. Tokom tog perioda bilo je bitno smisliti jedinstveno ime koje pokazuje novi identitet. Kroz personalizovane ogrlice tj. lančić sa imenom mola se videti ličnost nosioca. Majke su štedele svaki cent samo da bi mogle priuštiti ogrlicu s imenom ili nakit sa sličnim motivima za svoju decu kako bi se ona osećala jedinstveno i važno.

Ovaj trend koji je započet među Afroamerikanacima vremenom je postao široko prihvaćen, pa i popularan širom sveta.

“Zlato iz geta”

Čuvena Keri iz popularne serije Seks i grad je načinila ove ogrlice još popularnijim. Ona ih u ovoj seriji naziva i "zlatom iz geta". Iako danas ove ogrlice nose svi, bez obzira na svoje poreklo i status u društvu, postoji uverenje da su ove ogrlice prvenstveno deo afroameričkog, urbanog i hip hop drustva.

Od osnovne verzije ogrlice sa imenom, danas imamo različite modele, sa brojnim dodacima i različitog dizajna. Mnogi pokušavaju da ih dodatno personalizuju dodavanjem detalja koji imaju neko posebno značenje.

Postala je sve popularnija ideja za poklone, ali i moderni komad nakita. I ogrlica i pločica na koju je ugravirano ime mogu se nositi svakodnevno, bez obzira kakva je prilika u pitanju, i formalno i neformalno. Baš kao što je i Keri nosila svoju ogrlicu bez obzira da li je nosila farmerke i majicu ili prelepu i elegantnu crnu haljinu.

Kakve su cene ogrlica sa imenom?

Cene ogrlica i nakita sa imenom se zavise pre svega od materija od kog su napravljene, a zatim i od dodatnih detalja na njima. Iako se uglavnom mogu kupiti u tržnim centrima, od bižuterije ili sredbra, uvek možete dizajnirati svoju ličnu zlatnu ogrlicu sa svim detaljima koji omogućuju posmatraču da stvori jedinstvenu sliku o vama. Na cenu utiču i veličina, boja, dužina lanca, težine lančića i priveska, a zatim i detalji u vidu cirkona ili drugog dragog kamenja. Moguće je čak i postaviti simbole kao što su medvedići, zvezdice, srca, strele i razne druge detalje koje će učiniti ogrlicu prelepim poklonom koji se može prenositi kroz generacije.

Lančići sa imenom su pravi izbor za rođendanski poklon

Ukoliko ne znate kako nekome da pokažete da vam je stalo do te osobe, verujte da ste ovom ogrlicom to učinili. Čest su izbor za poklon od dečka, drugarice, roditelja... Veoma je lepo ovu ogrlicu pokloniti svojoj lepšoj polovini sa njenim imenom bilo na ugraviranoj zlatnoj ili srebrnoj pločici ili u vidu lančića sa priveskom u vidu njenog imena. Takođe ovo je prelep poklon za bebe, za njihove prve rođendane ili krštenja. Pored ogrlica sa imenom, ukoliko želite nešto vredniji poklon, uvek možete izabrati i odgovarajuću narukvicu i minđuše, na primer.

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Back to top levo 01 Desni side baner