ODRŽAVANJE I OPHOĐENJE PREMA NAKITU

ODRŽAVANJE I OPHOĐENJE PREMA NAKITU

Jako bitna stavka jeste kako se odnosite prema svom nakitu i kako ga održavate. Zlato kao relativno mekan materijal zahteva pažnju kako se ponašate prema njemu. Ako je odrađen kao šupalj, nekim laganim udarcem ga možete ulubiti ili pokidati. Jako je bitno da nakit pre spavanja ili tuširanja skinete sa sebe. Mali broj žena ima tu naviku, ali pokušajte da je steknete. Na taj način Vaš nakit će duže trajati i manja je verovatnoća da će se oštetiti, a vi ćete lepše i ugodnije spavati, bez osećaja da vam nešto smeta ili vas steže.
Vaš nakit će izgledati lepše i sjajnije ako je čist. Najbolji način da sami održavate natik jeste da u metalnu posudu stavite malo praška za veš, vode i ubacite nakit. Posudu staviti na ringlu i čekati da voda baci prvi ključ i skloniti sa ringle. Ostaviti da zlato odstoji u toploj vodi, pa kada se prohladi četkicom za zube lagano izribati nakit. Zatim laganim mlazom mlake vode isprati nakit i isušiti ga mekanom flanelskom ili pamičnom krpom.
Ukoliko niste zadovoljni kako ste sami očistili nakit ili pak postoji dublja ogrebotina, obratite se svome zlataru da ga on očisti na određen način, kako zlatari to rade (sistem poliranih nakita). Ovu tehniku treba izbegavati jer se na taj način skida sloj zlata sa nakita i vremenom nakit postaje tanji.

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Back to top levo 01 Desni side baner