NA KOJOJ RUCI SE NOSI VERENIČKI PRSTEN?

NA KOJOJ RUCI SE NOSI VERENIČKI PRSTEN?

Darivanje vereničkog prstenja datira još od 1477. godine kada je rimski imperator Maksimilijan Austrijski zaprosio svoju buduću nevestu dijamantskim prstenom. Smatra se da je imperator izabrao baš dijamant jer je to simbolisalo večnost i trajnost. Ono što je nepoznato je koji prst ruke je krasio taj veličanstveni verenički prsten.
Od tada dijamant postaje sastavni deo vereničkog prstenja. Dijamantsko vereničko prstenje su u to vreme mogli da priušte isključivo viši slojevi društva. Uglavnom se darivalo prstenje u obliku srca. Krajem devetnaestog veka se na prostoru Južnoafričke republike otkriva velika količina ovog dragog kamena, te dijamanti postaju sve više pristupačniji, a samim tim i dijamantsko vereničko prstenje. Tradicija darivanja dijamantskog vereničkog prstenja zadržala se do dana današnjeg. Ono što ostaje kao večita dilema je na kojoj ruci se nosi verenički prsten.

Običaji nošenja vereničkog prstena

Običaj koji datira iz drevnog Egipta kazuje da bi burmu ili verenički prsten trebalo nositi na domalom prstu, razlog ovoga pravila jeste ljubavna vena (vena Amoris) koja vodi direktno iz srca do četvrtog prsta. Time se i dalje ne pruža odgovor na pitanje na kojoj ruci se nosi verenički prsten, na levoj ili desnoj.

Kako se nosi vereničko prstenje u svetu?

Prema drevnim verovanjima desna strana predstavlja odlučnost i spremnost, dok se za levu stranu uvek vezuju neke loše konotacije. Iz tog razloga se u mnogim državama neguje običaj nošenja vereničkog prstenja na desnoj ruci. Tako je na primer u Rusiji, Nemačkoj i Indiji, ali i u državama severne i istočne Evrope. U Sjedinjenim Državama, Kanadi i drugim državama koje se ubrajaju u države Zapada kao što su Francuska, Italija, Slovenija i Velika Britanija vereničko prstenje nosi se na levoj ruci.
Zanimljivo je da se u nekim kulturama vereničko prstenje nosi kombinovano - i na levoj i desnoj ruci. Naime, u Brazilu se vereničko prstenje nosi na desnoj ruci, da bi mladenci posle izgovaranja zaveta, odnosno stupanja u brak, razmenili prstenje i verenički prsten se potom stavlja na levu ruku. U Holandiji je situacija obrnuta pa se vereničko prstenje nosi na levoj ruci, a burme na desnoj.

Na kojoj ruci se nosi verenički prsten kod nas?

Čitajući literaturu i brojne komentare „naših“ devojaka i udatih žena, došli smo do zaključka da pisano pravilo za nošenje vereničkog prstena ne postoji. Uglavnom se verenički prsten nosi na desnoj ruci, ali postoje izuzeci. To je povezano i sa našom pravoslavnom verom po kojoj je desna strana ispravna strana, strana gde stoji anđeo. Neke žene posle venčanja premeštaju verenički prsten na levu ruku, a neke ga zadržavaju uz burmu i nastavljaju da nose oba prstena na istoj ruci.

Praktičnost nošenja vereničkog prstena

Postoje i praktični razlozi nošenja vereničkog prstena na levoj ruci. Većina nas je desnoruka, tako da pri svakodnevnim aktivnostima verenički prsten može da zasmeta. Vereničko prstenje je uglavnom sa jednim izraženim kamenom, pa ga možemo oštetiti, zakačiti o komad garderobe, ili izgubiti, tako da je sa praktične strane bolje nositi ga na levoj ruci. Na kojoj ruci se nosi verenički prsten je pitanje na koje ne postoji jedan univerzalni odgovor. Postoji samo simbolika i putokazi koje možete slediti ili ne.

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Back to top levo 01 Desni side baner