KAKO ODREDITI VELIČINU PRSTENA BRZO I LAKO?

KAKO ODREDITI VELIČINU PRSTENA BRZO I LAKO?

Jedan od učestalijih problema sa kojima se osobe susreću prilikom kupovine prstena jeste izbor njegove adekvatne veličine. Zato potraga za prstenom, bilo da je u pitanju verenički prsten ili burma može stvoriti nepotrebne muke, ukoliko se pre toga ne zna njegova tačna veličina.

Više skala za merenje veličine prstena

Postoji nekoliko različitih skala za merenje veličine prstena. Međutim, to može biti otežavajući faktor u određivanju prave veličine prstena, zato što se ne koristi u svakoj državi ista skala. Tako imamo američku skalu, englesku, nemačku i azijsku skala. Svaka od ovih skala ima različite oznake za veličinu, što opet može biti jedan od potencijalnih problema prilikom određivanja veličine prstena. U našoj državi, skala koja se koristi za merenje veličine prstena je ista ona skala koja se koristi u Japanu, Kini, Indiji i na prostoru cele Južne Amerike.

U zlatarama se koriste merači za određivanje veličine obima prstena

Kako odrediti veličinu prstena

Ono što je olakšavajuća okolnost jeste da danas sve zlatare i prodavnice nakita imaju određene načine i merače za određivanje veličine prstena. Prečnik, veličina prstena ili kalibar postojećeg prstena može poslužiti kao model u određivanju mere, tj. obima prsta. U pitanju je instrument ringmab i ringstok koji već ima određenu skalu, pomoću koje se može utvrditi obim prsta. Kupovina prstena ne mora više biti problem, jer će vam u zlatari uz pomoć ovih instrumenata pomoći da kako da izaberete pravu veličinu prstena.

Odredite veličinu prstena uz pomoć merača od papira

Veličinu prstena možete odrediti i sami, uz pomoć merača od papira. Ovaj merač se pravi jednostavno i brzo, a sve što vam je potrebno od materijala jesu papir i olovka. U prilogu je slika merača, tako da možete videti kako bi on trebalo da izgleda.

Kako odrediti veličinu prstena

Prilikom štampanja, potrebno je podesiti veličinu papira na A4 i isključiti skaliranje dokumenta (scale:100% ili scale:default).

Kada završite sa crtanjem, potrebno je da ga isečete po označenim ivicama i zasečete na mestu koje je označeno na crtežu, da bi mereč uopšte mogli da koristite. Kao što se može videti na slici, merač već ima dimenzije. U sledećem koraku pravite prsten od njega i stavljate na željeni prsten. Krajem merača zatežete dok vam ne bude knap. Strelica će pokazivati broj koji predstavlja veličinu prstena koja vam je potrebna.

Papirni merač za određivanje veličine prstena nije uvek precizan, ali svakako može biti od pomoći, jer pruža okvirnu orijentaciju kada je reč o veličini prstena koja vam je potrebna.

Još jedna važna stvar, koju ne bi trebalo da zaboravite prilikom kupovine prstena jeste i to da su prsti podložni promenama i da njihov obim varira od doba dana, vremenskih uslova, ali i da se menja godinama. Zato ne bi trebalo da brine činjenica da će jedan prsten u nekom trenutku biti tešnji, a nekada labaviji.

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Back to top levo 01 Desni side baner