IDEALAN POKLON ZA VERIDBU

IDEALAN POKLON ZA VERIDBU

Kada je veridba u pitanju, na osnovu našeg iskustva, čini se da jedino budući mladoženja tačno zna šta treba kupiti. Dakle, njegovo je da izabere verenički prsten . Verenički prsten treba da bude zaista poseban jer on nosi važnu poruku, treba da bude jedinstven i pre svega da odgovora i da se dopadne osobi kojoj je namenjen. Iako deluje previše komplikovano, ukoliko muškarac dobro poznaje svoju devojku i posluša savete profesionalaca, onda mu izbor prstena neće predstavljati problem.


Nakon što se veridba ozvaniči, onda na red dolaze i pokloni od članova porodice. To je često veći problem jer mnogi nisu sigurni šta treba pokloniti i koji su to prikladni pokloni za veridbu. Za veridbu se vezuju brojni običaji, a neki od njih se odnose i na poklone. Najstariji običaj, koji i danas mnogi poštuju je da roditelji budućeg mladoženje, svekrva i svekar, poklanjaju zlatni nakit.


O ovom, kao i drugim običajima i predlozima govorimo u nastavku teksta.


Poklon za veridbu od svekrve

Šta svekrva poklanja za veridbu? U našem narodu je običaj da poklon za veridbu od svekrve treba da bude zlatni nakit. To može da bude zlatna orglica ili narukvica ili zlatne minđuše. Na osnovu našeg višegodišnjeg iskustva možemo reći da se najčešće bira komplet zlatnog nakita, na primer zlatni lančić i zlatna narukvica ili lančić i minđuše, a često i sva tri komada nakita zajedno. Takođe, vrlo često se bira zlatni nakit sa nekim dragim kamenom (safirom, rubinom, smaragdom…).


Ne zna se tačno kada je nastao ovaj običaj, ali je vremenom postao deo tradicije, koja se prenosi već godinama unazad i koja se kao takva i danas poštuje. Čak i ako niste tradicionalisti i nije vam previše stalo do poštovanja običaja, sa zlatnim nakitom sigurno nećete pogrešiti. Poklon za veridbu od kuma/kume.


Kada je reč o poklonu za veridbu od kume ili kuma, nema jedinstvenog običaja kao kod poklona od svekrve. Ako su i postojali običaji, oni su zaboravljeni i retko gde se danas može čuti nešto o njima. Kumovi imaju važnu ulogu na venčanju i svadbi i uglavnom se sve njihove obaveze i običaji, pa i oni koji se odnose na poklon, vezuju upravo za venčanje i svadbu. Tako, odgovor na pitanje koji je idealan poklon za veridbu od kumova zavisi pre svega od interesovanja budućih mladenaca i od toga koliko ih kumovi dobro poznaju.


Poklon može biti simboličan, neka sitnica koju mladenci odavno žele ili kojom će ukrasiti svoj novi dom. Takođe, za poklon kumovi mogu izabrati i nešto što će mladencima značiti i pomoći im u periodu pripreme venčanja. Na primer, to može biti jedan opuštajući spa vikend, koji će im pomoći da se pre svadbe opuste. Ukoliko želite da poklon za veridbu bude nešto što će trajati, a da ujedno bude i korisno, možete izabrati neki komad zlatnog nakita, koji će, na primer, mlada nositi i na sam dan venčanja. Zlatna narukvica ili minđuše koje će mlada nositi na svadbi mogu biti pravi izbor kada je reč o poklonu za veridbu.


Poklon za veridbu od sestre

U nekim krajevima naše zemlje, običaj je i da mladoženjina sestra kupuje zlatni nakit kao poklon za veridbu. Međutim, taj običaj se retko poštuje, a u mnogim krajevima i nije poznat, već se kupovina nakita odnosi isključivo na mladoženjine roditelje. Danas sestre najčešće kupuju neki personalizovan i originalan poklon za veridbu, a neretko se odlučuju i za nakit, nevezano za običaje, jer komad nakita ostaje kao uspomena i ne gubi vrednost. Ručno izrađen nakit, sa nekim ličnim ili specifičnim detaljem može biti najlepši poklon za veridbu.

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Back to top levo 01 Desni side baner