Vereničko prstenje kao sinonim kvaliteta i glamura

Vereničko prstenje kao sinonim kvaliteta i glamura

Najtraženiji komadi nakita koji su izrađeni u zlatari Tanasković, jesu u belom zlatu i to vereničko prstenje od belog zlata. Dok su sa druge strane, kako je napredovala moda i modni trednovi gurnuto u drugi plan vereničko prstenje od žutog zlata. Veoma atraktivno i glamurozno što možemo ponuditi od nove kolekcije jeste vereničko prstenje tuti fruti.

Podela prstenja po kategorijama.

Zlatara Tanasković je napravila jednu jednostavnu podelu na vereničko prstenje sa brilijantima, vereničko prstenje belo zlato, vereničko prstenje žuto zlato i vereničko prstenje tuti fruti.
Verenički prsten treba da bude nežan, suptilan i različit od drugog prstenja. Njegov jednostavan kružni oblik pokazuje ljubav koja nema kraja.
Tradiciju nošenja vereničkog prstena opisuje više priča, ali je jedna od njih najuverljivija i smatra se pravim početkom...

Svi znamo priču o Kolumbovoj plovidbi preko Atlanskog okeana 1477. godine. Nekih 15 godina pre toga u Austriji, zabeleženo je da je vojvoda Maksimilijan prvi poklonio verenički prsten. Istorija kaže da je on Meri od Burgundije poklonio prsten sa dijamantom i venčali su se za manje od 24 sata. Izgleda da je njihov uspeh inicirao tradiciju koja traje već više od 500 godina. Tada su samo plemići i bogati ljudi mogli sebi priuštiti dijamantsko prstenje. najčešće je to bio običan prsten sa ugraviranom ljubavnom pesmom ili porukom.
Tokom 18-og veka mladići su darivali verenički prsten sa rubinom, srcolikog oblika, nadajući se da će tako osvojiti srce devojke svojih snova.
Druga polovina 19-og veka donosi velike promene vezane za tradiciju venčanja obzirom da su 1870. godine u južnoafričkim rudnicima pronađeni dijamanti koji su tada postali pristupačniji široj populaciji. Tada je rođen verenički prsten kakav danas znamo, najčešće izrađen od zlata i platine.
Danas se verenički prsten radi u različitim bojama. Može biti: beli, žuti, u kombinaciji boja (belo-žuti, belo-crveni, žuto-crveni), matiran, peskiran ili obogaćen dragim ili poludragim kamenjem, ali mora biti prefinjen, sa ukusom odabran i praktičan.
Zašto praktičan? To je prsten koji treba da se nosi svaki dan u svim odevnim kombinacijama i prilikama. Zato on mora biti kvalitetan (nežan, a jak). Po kvalitetu kamenja, brilijant i dijamant su najbolji i večni. Zato ih treba imati u vereničkom prstenu.
Iskreno, svaka žena potajno želi i priželjkuje da dobije verenički prsten sa brilijantom koji će uvek nositi sa puno ljubavi.

\"Dijamanti su ženini najbolji prijatelji\" - govorila je.

Zato, kada se odlučujete za verenički prsten, nemojte štedeti, već tražite kvalitet koji će večno trajati, a mi ćemo Vam u tome pomoći.
Nije važno da li je brilijant od 0,10 karata ili 1 karat, da li košta 10000 din ili 10000 eura, simbolika je ista. Sušta istina da verenički prsten jeste ljubav, a dijamant jeste zauvek.
Ne treba se plašiti izbora boje zlata. Treba imati u vidu da se verenički prsten nosi dugi niz godina. Sav ostali nakit se menja, ali verenički prsten i burma ostaju stalno na ruci. Iz ostaog navedenog dolazimo do zaključka da verenički prsten treba da bude vrlo kvalitetno napravljen, ni taman, ni preglomazan, već, jednom rečju UDOBAN.

Vereničko prstenje

Tradicija nošenja i darivanja vereničkog prstena je različita u zavisnosti od kulture, vere i doba u kome se ceremonija odvija. Mlada može verenički prsten nositi za vreme venčanja na ruci na kojoj mladoženja stavlja burmu. Stavljanje burme preko vereničkog prstena označava da se veridba preimenovala u brak.
Takođe, mlada može nositi verenički prsten na jednoj ruci, a burmu staviti na suprotnu ruku. Ovo je praktično dobro jer se nakit ne oštećuje. Kod nas se burma stavlja na desnu ruku, a verenički prsten u tom slučaju na levu, bliže srcu.

I treći običaj je da mlada da verenički prsten kumi ili deveruši koja ga čuva za vreme venčanja i onda ga vraća mladoj, koja ga stavlja na prst ruke koju odabere. Ili sami odaberite neki od običaja koji Vam najviše odgovaraju.

 

Najčešća pitanja i odgovori za vereničko prstenje

Da li kupiti verenički prsten od belog ili žutog zlata?

Naše zapažanje je da se danas 95% prstenja proda u beloma zlatu. Na Vama je da procenite kakav nakit dama najviše koristi, jeste li to belo ili žuto zlato. Prema tim parametrima donesite i odluku.

Kako da odredim obim prsta devojke koju trebam da verim?

Najlakšsi način je da napravite malu pozajmicu njenog prstena, ali to mora biti prsten koji joj odgovara - (paše). I naravno mora biti sa leve ili desne ruke domalog prsta, nikako sa srednjeg prsta jel se na tom prstu verenički prsten nenosi. Od pomoći Vam može biti i neki pouzdani insajder, iskoristite nekoga od poverenja ko je u njenoj blizini da Vam pomogne!

Na kojoj ruci se nosi verenički prsten?

Naše dame verenički prsten nose do malog prsta leve i desne ruke. Ali po nekom pravilu verenički prsten bi se trebao nositi prvo na desnoj ruci domalog prsta, kako bi sačuvao mesto za burmu. Pa kada se obavi čin svetog venčanja, verenički prsten se prebacuje na levu ruku domalog prsta, dok burma dolazi na desnu ruku domalog prsta.

Da li je moguće zameniti kamen - cirkon na vereničkom prstenu za neki dragi kamen?

Naravno u zavisnosti koji poludragi ili dragi kamen želite da usetujemo u verenički prsten, bićemo u mogućnosti da to i uradimo - postavimo brilijant, smaragd, rubin safir, tanzanit morganit, akvamarin, topaz itd...

Kada, kako i da li možemo uraditi korekciju veličine vereničkog prstena?

U zlatari Tanasković pružamo uslugu korekcije veličine verničkog prstena. U zavisnosti od obima posla korekciju veličine vereničkog prstena možemo uraditi veoma brzo, ako je hitno čak to može biti i u roku od jednog sata. U glavnom korekcija traje jedan do dva dana!
Na nekim modelima prstenja je nemoguća korekcija iz više razloga.

Kako da održavam moj verenički prsten?

Najlakši način za održavanje verničkog prstena je da ga skinete i odložite na stranu pri grubim radnjama i naravno ukoliko koristite abrazivna - hemijska sredstva za održavanje stana. Pogledaj više - https://www.zlataratanaskovic.com/odrzavanje-i-ophodjenje-prema-nakitu.

Da li možete izraditi prsten po porudžbini?

Naravno zlatara Tanasković izrarđuje vereničko prstenje po vašem nacrtu-porudžbini.

Koliki je rok izrade vereničkog prstena?

Rok izrade vereničkog prstena je do dve nedelje. U izuzetnim situacijam moze biti duži rok isporuke.

Da li je posle izvršene korekcije vidljiv trag na prstenu?

Posle izvršene korekcije na prstenu ne ostaju vidljivi tragovi intervencije.

Da li mogu vratiti verenički prsten ako dama ne prihvati veridbu?

Prsten koji je uredno kupljen u zlatari Tanasković ne možete vratiti posle izvršene kupovine!

Da li se može zameniti verenički prsten, ako se dami iz nekog razloga prsten nesvidi?

U ovom slučaju zlatara Tansković izlazi u susret, ali pod jednim uslovom. A to je da dama nesme nositi-(oštetiti prsten). U ovom slučaju biće izvršena zamena istog za neki drugi model.

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Back to top levo 01 Desni side baner