Sortiranje po:
Izaberite kamen:

20000.00 - 70000.00

Klasične burme

Obične burme ili klasične su one koje su zadržale tradicionalni izgled. U davnoj prošlosti su žene nosile prsten i to verenički koji je u isto vreme bio i venčani prsten ili nazvan burma.

2
2
Obične burme

Klasične obične burme od žutog zlata, engleska klasična burma.

Burme kao simbol

Napravljene su prve obične klasične burme. Burma, krug, obruč, simbol potpunosti i večne povezanosti. Krug, kružnica koja nema kraja. Zapravo spoj kvaliteta, jednostavnosti i elegancije.

Istorija i mit venčanih burmi

Po predanju, prvi građanski brak u Srbiji sklopljen je uz blagoslov Miloša Obrenovića. Navodno, izvesnom proti udovcu kojem crkva nije dozvoljavala da se ponovo venča, lično je knjaz dao dozvolu preporučivši mu da s mladom obiđe tri kruga oko vrbe, te da će se nakon toga smatrati supružnicima. Jedino što je još morao da uradi bilo je da obezbedi burme na kojima crkva nije insistirala. Ovo nije bilo zbog rodbine i komšiluka, već da se vidi da knjaževa vlast prevazilazi Mitropolitovu.

Tako je kod nas burma postala obavezan detalj kod venčanja koji je sebi morala da priušti čak i uboga sirotinja.
U svakom slučaju, tada se prvi put pojavljuje karakterističan tip svadbenog prstena sa izrazito ispupčenim profilom, obličje koje je najpre bilo posledica neveštog livenja, želja da se u njega ugradi što više zlata, nazvan "srpska burma".

Zapravo tako se kod nas pojavila prva burma, koja se takođe može modifikovati da ne bude poluokrugla i sjajna, već može biti i ravna, dijamantirana, pikovana i u drugoj boji. Pogledajte naše obične burme.

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Back to top levo 01 Desni side baner