Francuski zlatnik "Anđeo"

Francuski zlatnik "Anđeo"

Na prednjoj strani ovog zlatnika prikazan je motiv anđela koji ispisuje francuski ustav postavljen na pijadestal.

Levo od anđela, iza njegovih leđa, utisnut je snop sa sekirom (fascis), simbol vlasti i moći. Desno od anđela nalazis e ponosni petlić, koji simbolizuje borbeni duh francuske republike. Iznad anđela polukružno je ispisan tekst REPUBLIQUE FRANCAISE (republika Francuska).

Motiv na prednjoj strani ovog zlatnika oblikovan je tokom francuske građanske revolucije krajem 18-og veka. Taj isti dizajn je 1871. godine ponovo iskorišćen kao motiv na popularnoj seriji zlatnika od 20 franaka, koja je izdavana sve do 1898. godine.

Zadnja strana prikazuje lovorov venac mira i napredka usred kojeg je utisnuta nominala zlatne kovanice (20 francs) i godina izdanja. Kružno iznad venca nalazi se tekst: LIBERTE, EGALITE, FRATERNITE (SLOBODA, JEDNAKOST, BRATSTVO).

Težina zlatnika je 6.45gr, finoća zlata je 900, što znači da u sebi sadrži 5.81gr čistog zlata. Prečnik kovanice je 21mm, a deblina 1.3mm.

Francuski zlatni "Anđeo" od samog početka se smatrao kao donosilac sreće osobi koja ga je imala, zbog čega je bio prozvan "Lucky Angel". Zbog toga su ga na svojim putovanjima, u svojim džepovima imali kapetani trgovačkih i putničkih brodova, piloti vojnih aviona za vreme oba svetska rada, kao i vojnici u borbenim akcijama.

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Back to top levo 01 Desni side baner