Dukat Zlatnik Sveti Luka 4gr Dukat Zlatnik Sveti Luka 4gr

Dukat Zlatnik Sveti Luka 4gr


Zlatnik sa likom Svetog Luke

Slavi se 31. oktobra kao Sveti lUka, Lučin dan

Pisac Jevanjđela i dela apostolovih dveju kanonskih knjiga Novoga Zaveta, Sveti Apostol Luka nije pripadao dvanaestorici apostola, već je bio iz šireg kruga sedamnaestorice Hristovih učenika. Rođen je u Antioniji i bio je veoma učen čovek. Od rane mladosti izučavao je grčku filozofiju, medicinu i živopis. Kad je došao u Jerusalim, upoznao je Isusa Hrista i bio svedok njegovih čudesnih dela. Vaskrsli Isus ukazao se Svetom Luki i rođaku Kleopi kada su bili na putu za Emaus. Posle silaska Svetog Duha na Apostole, vratio se u Antioniju, gde je postao saradnik apostola Pavla u obraćanju Jevreja i neznabožaca u Hristovu veru.Putovao je sa apostolom Pavlom u Rim, a posle mučeničke smrti apostola Pavla, počeo je da propoveda jevanđele po Italiji, Dalmaciji, Makedoniji i drugim krajevima.

Među Srbima je kult Svetog Luke veoma razvijen, čemu je doprineo i Despot Đurađ Branković Smederevac, koji je mošti Svetog Luke prebacio u Smederevo u svoju zadužbinu crkvu Uspenja. Posle pada Smedereva pod Tursku vlast, mošti su se jedno vreme nalazile u crkvi Svetog Luke u Kupinovu u Sremu, da bi im se posle izgubio svaki trag.

Sveti Luka je jedna od najčešćih slava. U okolini Požege gde svi slave Svetog Luku zabeležena je šaljiva priča kako su nekad Sveti Luka i Sveti Nikola išli zajedno u krađu, pa je Sveti Luka ukrao vola, a Sveti Nikola rotkvicu, te se zato na Svetog Luku mrsi, a na Svetog Nikolu posti (salata od strugane rotkve).

U narodu se smatra da od Svetog Luke počinje zima, pa se govorilo: "Sveti Luka, sneg do kuka" ili "Sveti Luka, eto vuka".
FinoćaTežina Kamenja Cena
9004.00 gr
60.000,00 RSD

Već odobreni popusti se ne sabiraju.

Dostava i placanje poouzecem
4
Dukat Zlatnik Beli Anđeo 8gr

Dukat Zlatnik Beli Anđeo 8gr

Cena: 120.000,00 RSD
Dukat Zlatnik Isus Hrist 8gr

Dukat Zlatnik Isus Hrist 8gr

Cena: 120.000,00 RSD
Dukat Zlatnik Bogorodica 8gr

Dukat Zlatnik Bogorodica 8gr

Cena: 120.000,00 RSD
Dukat Zlatnik Sveta Petka 8gr

Dukat Zlatnik Sveta Petka 8gr

Cena: 120.000,00 RSD
4

Vaši komentari:

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Back to top levo 01 Desni side baner