Dukat sa likom Svetog Trifuna

14. februar se slavi kao Sveti Trifun, Trifundan, Trivul i Triva

Sveti Trifun rođen je u veoma siromašnoj porodici u Frigijskom selu Kampsadi, blizu grada Apameje. Sveti Trifun je od detinjstva pokazivao sposobnost isceljivanja ljudi i životinja iizgona zlih duhova. Kao ubogo seljače čuvao je guske, a svojim isceliteljskim moćima izlečio je mnoge bolesnike, između ostalog i Gordijanu, ćerku cara Gordijana Trećeg.

Sveti Trifun je optužen poglavaru Istoka Akvilinu kao hrišćanin koji kao znalac Lekarskih veština leči ljude širom zemlje i istovremeno ih uči veri u Hrista. Akvilin je zato naredio da Svetog Trifuna uhvate i ako se i posle najtežih muka ne odrekne svoje vere, da ga pogube. Pošto je izdržao sva mučenja, Svetom Trifunu (mladiću oko dvadesetak godina) odrubljena je glava 250te godine. Po njegovoj želji da počiva u rodnoj Kampsadi, tamo je i sahranjen. Od 809. godine, njegove mošti počivaju u Katedrali Svetog Trifuna u Kotoru.

Sveti Trifun se u svim vinogradarskim krajevima proslavlja kao vinogradarska slava, jer se taj svetac smatra zaštitnikom vinograda i uopšte polja i useva. Na Trifundan se svečano ulazi u vinograde i počinje orezivanje loze, pa se u nekim krajevima ovaj svetitelj naziva Trifun Orezač ili Zarizoj. U Vojvodini ga smatraju guščijim svecem i nazivaju Sveti Triva Guščar. Obično se na Trivu nasađuju guske, pa se kaže:"Sveti Triva guske nasađiva."

Najlepša legenda o njemu je ona po kojoj je uzgajao lubenice koje je morao poklanjati prolaznicima, kažnjen zato što je ubio 99 ljudi, a tu kaznu će odslužiti kada prolista vrbov panj. Kako jednog dana pojuri u žurbi, neki prolaznik i ne uze lubenicu, Trifun u besu baci lubenicu i nehotice ubije i stotog čoveka. Uprkos tome, panj je prolistao. Naime, užurbani prolaznik je žurio da skudi devojku, a to je greh nad grehovima.

Od ove legende počinje shvatanje da je Sveti Trifun zaštitnik ljubavi i devojaka, dok rimokatolici na Trifundan slave Svetog Valentina, kao svoj Dan Ljubavi.

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Back to top levo 01 Desni side baner