Sortiranje po:
Izaberite kamen:

0.00 - 322400.00

Vereničko prstenje

Verenički prsten se kupuje iz ljubavi i nosi ceo život. Svaki prvi korak u bračnom životu započinje vereničkim prstenom. Nekada je on bio samo venčani prsten, a sada znak da partner obećava skorašnje venčanje i večnu ljubav koja se kruniše burmama.

1
...
1
...

Vereničko prstenje kao sinonim kvaliteta i glamura.

Najtraženiji komadi nakita koji su izrađeni u zlatari Tanasković, jesu u belom zlatu i to vereničko prstenje od belog zlata. Dok su sa druge strane, kako je napredovala moda i modni trednovi gurnuto u drugi plan vereničko prstenje od žutog zlata. Veoma atraktivno i glamurozno što možemo ponuditi od nove kolekcije jeste vereničko prstenje tuti fruti.

Podela prstenja po kategorijama.

Zlatara Tanasković je napravila jednu jednostavnu podelu na vereničko prstenje sa brilijantima, vereničko prstenje belo zlato, vereničko prstenje žuto zlato i vereničko prstenje tuti fruti.
Verenički prsten treb ada bude nežan, suptilan i različit od drugog prstenja. Njegov jednostavan kružni oblik pokazuje ljubav koja nema kraja.
Tradiciju nošenja vereničkog prstena opisuje više priča, ali je jedna od njih najuverljivija i smatra se pravim početkom...

Svi znamo priču o Kolumbovoj plovidbi preko Atlanskog okeana 1477. godine. Nekih 15 godina pre toga u Austriji, zabeleženo je da je vojvoda Maksimilijan prvi poklonio verenički prsten. Istorija kaže da je on Meri od Burgundije poklonio prsten sa dijamantom i venčali su se za manje od 24 sata. Izgleda da je njihov uspeh inicirao tradiciju koja traje već više od 500 godina. Tada su samo plemići i bogati ljudi mogli sebi priuštiti dijamantsko prstenje. najčešće je to bio običan prsten sa ugraviranom ljubavnom pesmom ili porukom.
Tokom 18-og veka mladići su darivali verenički prsten sa rubinom, srcolikog oblika, nadajući se da će tako osvojiti srce devojke svojih snova.
Druga polovina 19-og veka donosi velike promene vezane za tradiciju venčanja obzirom da su 1870. godine u južnoafričkim rudnicima pronađeni dijamanti koji su tada postali pristupačniji široj populaciji. Tada je rođen verenički prsten kakav danas znamo, najčešće izrađen od zlata i platine.
Danas se verenički prsten radi u različitim bojama. Može biti: beli, žuti, u kombinaciji boja (belo-žuti, belo-crveni, žuto-crveni), matiran, peskiran ili obogaćen dragim ili poludragim kamenjem, ali mora biti prefinjen, sa ukusom odabran i praktičan.
Zašto praktičan? To je prsten koji treba da se nosi svaki dan u svim odevnim kombinacijama i prilikama. Zato on mora biti kvalitetan (nežan, a jak). Po kvalitetu kamenja, brilijant i dijamant su najbolji i večni. Zato ih treba imati u vereničkom prstenu.
Iskreno, svaka žena potajno želi i priželjkuje da dobije verenički prsten sa brilijantom koji će uvek nositi sa puno ljubavi.

"Dijamanti su ženini najbolji prijatelji" - govorila je.

Zato, kada se odlučujete za verenički prsten, nemojte štedeti, već tražite kvalitet koji će večno trajati, a mi ćemo Vam u tome pomoći.
Nije važno da li je brilijant od 0,10 karata ili 1 karat, da li košta 10000 din ili 10000 eura, simbolika je ista. Sušta istina da verenički prsten jeste ljubav, a dijamant jeste zauvek.
Ne treba se plašiti izbora boje zlata. Treba imati u vidu da se verenički prsten nosi dugi niz godina. Sav ostali nakit se menja, ali verenički prsten i burma ostaju stalno na ruci. Iz ostaog navedenog dolazimo do zaključka da verenički prsten treba da bude vrlo kvalitetno napravljen, ni taman, ni preglomazan, već, jednom rečju UDOBAN.

Vereničko prstenje

Tradicija nošenja i darivanja vereničkog prstena je različita u zavisnosti od kulture, vere i doba u kome se ceremonija odvija. Mlada može verenički prsten nositi za vreme venčanja na ruci na kojoj mladoženja stavlja burmu. Stavljanje burme preko vereničkog prstena označava da se veridba preimenovala u brak.
Takođe, mlada može nositi verenički prsten na jednoj ruci, a burmu staviti na suprotnu ruku. Ovo je praktično dobro jer se nakit ne oštećuje. Kod nas se burma stavlja na desnu ruku, a verenički prsten u tom slučaju na levu, bliže srcu.

I treći običaj je da mlada da verenički prsten kumi ili deveruši koja ga čuva za vreme venčanja i onda ga vraća mladoj, koja ga stavlja na prst ruke koju odabere. Ili sami odaberite neki od običaja koji Vam najviše odgovaraju.

Back to top levo 01 Desni side baner